-
Klasse
Kranen
Wastafelkraan |
Badmengkraan |
Thermostaatkraan |
Keukenkraan |
Doucheset |
Douchekraan |
Fonteinkraan |
Regendouches |
|
Soorten kranen
Kranen zijn er in vele soorten en maten te verkrijgen. Bijvoorbeeld als hoge mengkraan voor in de keuken, een inbouwkraan voor boven de wastafel in de badkamer, een thermostaatkraan voor aangenaam douchen of verschillende types van (vorstbestendige) buitenkranen voor het gebruik in de tuin. Ook vindt u bij ons een uitgebreid assortiment fonteinkranen, zowel als opbouwkraan die direct op het fonteintje wordt geplaatst of als inbouwkraan in de wand, voor een ultiem strakke en minimalistische uitvoering van het toilet. Was de kraan vroeger vooral functioneel, tegenwoordig zijn ze een volwaardig onderdeel van een stijlvol interieur. Bij een design badkamer of keuken, behoren natuurlijk design kranen en hoe zou een klassieke keuken of badkamer er uit zien zonder de juiste klassieke modellen die de watertoevoer regelen.
Ruime keuze in kranen
Als u een kraan gaat uitkiezen, zal u versteld staan van de zeer ruime keuze. Voor elk type badkamer, keuken of toilet is er wel een model te vinden. Een groot verschil in uitvoering zit er vaak in de wijze van bedienen, betreft het een éénhendelkraan dan zit het sluiten en openen van de kraan alsmede de warm en koud instelling in één hendel opgenomen. Het alternatief is de kraan met twee bedienknoppen waarmee u los van elkaar de warme en koude watertoevoer kunt instellen. Beide modellen worden aangeduid als mengkranen. Bij uw keuze moet u letten op waarvoor hem gaat gebruiken. Er zijn vele verschillende soorten kranen te verkrijgen:
- Mengkranen voor keuken, badkamer, toilet of als douchemengkraan
- Voor montage op de wastafel in een 1-, 2-, of 3-gats uitvoering
- Thermostaatkranen
- Inbouwkranen (wateruitloop direct uit de muur) voor in de badkamer, de douche, het toilet of de keuken.
- Keukenkranen met waterfilters of voor direct heet water
Kraan en de techniek
Niet enkel het ontwerp heeft zich snel ontwikkeld, ook de onderliggende techniek heeft zijn ontwikkeling door gemaakt. Het binnenwerk van de kranen is tegenwoordig vaak voorzien van keramische schijven. Dergelijke keramische schijven zijn eigenlijk onverslijtbaar mits er zich geen vuil zoals zandkorrels zich tussen de schijven kan nestelen. Het krassen zorgt er uiteindelijk voor dat er lekkage gaan optreden en er vervanging van het binnenwerk noodzakelijk wordt. Direct voor de montage de leidingen even doorspoelen en het plaatsen van een seeffilter in de kraanaansluiting zal dit voorkomen. In ieder geval hoeven met de keramische schijven de oude bekende leertjes dus niet meer vervangen te worden.
Het mengen van heet en koud water behoort steeds meer tot het verleden door de ontwikkeling van thermostaatkranen. Deze zorgen niet enkel voor gemak en een heerlijk comfort, maar ook voor een stukje veiligheid. De meeste thermostaatkranen hebben een temperatuurblokkering, waardoor men de temperatuur niet zonder het te willen boven een ingestelde temperatuur van veelal 38 graden kan draaien.
De kraan en het milieu
Toepassing van een waterbesparende perlator (mondstuk) is tegenwoordig vaak standaard. De perlator zorgt dat lucht in de waterstraal komt, waardoor het lijkt en voelt alsof er meer water uit de kraan komt. Deze perlator is ook vaak verstelbaar zodat de richting van de waterstraal kan worden ingesteld. Met het streven naar het besparen van water en energie worden er ook extra functies zoals de CoolStart aan wastafelkranen toegevoegd. Deze zorgen ervoor dat er in de ‘middenstand’ van de kraanhendel altijd gestart wordt met koud water, wat het onnodig aanslaan van de warmwater voorziening voorkomt. Zo wordt er per jaar toch behoorlijk wat water en energie bespaard. Ook thermostaatkranen zorgen voor besparing van energie, doordat deze snel en zonder heet water te verspillen het water op de gewenste temperatuur brengen en houden.