Fontein

1 tot 16 van 132

   

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Van hoog naar laag sorteren
per pagina

1 tot 16 van 132

   

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Van hoog naar laag sorteren
per pagina

In de loop der jaren heeft het kleine wasbakje voor de WC toch enige veranderingen ondergaan, zowel in functie alsook in vormgeving, voordat het tot het fonteintje in zijn huidige vorm en wijze van gebruik kon komen. In het verleden bevond dit kleine wasbakje zich niet in het toilet maar er buiten. Dit was noodzakelijk omdat de kleine wasbakjes niet alleen na het gebruik van het toilet werden gebruikt, maar ook door bewoners die van buiten kwamen en zich even wilden opfrissen.

 

Wasbak voor in de WC

 

Ook de vormgeving was in het verleden anders, een kleine wasbakje voor de WC had een hoge achterkant. Dit was bedoelt om het spatten tegen de muur tegen te gaan. Daarnaast had het vaak een inham, bedoelt om een holle vorm te geven maar ook de vorm van een schelp kwam vaak voor. Kleine wasbakje voor de WC waren veelal gemaakt van porselein of van emaille en ter versiering beschilderd met decoraties of motieven. Vandaag de dag wordt staal en emaille overigens nog steeds gebruikt door Alape voor het produceren van stijlvol wastafeldesign voor de badkamer en het toilet.

 

Toiletfontein

 

Tegenwoordig worden kleine wasbakjes dus fonteintjes genoemd. Meestal zijn ze te vinden in het toilet zelf en ze worden enkel nog gebruikt om je handen te wassen na het gebruik van de WC. Veelal komt er dan ook enkel koud water uit de fonteinkraan. Ze hangen meestal aan de muur maar ook de vrijstaande fontein of de kleinere vrijstaande wastafel in de WC komt vaker voor. Indien het toilet zich in de badkamer bevindt wordt er eigenlijk altijd gebruik gemaakt van de aanwezige wastafel of het wastafelmeubel.

 

Met sifonkap en fonteinkraan

 

Er zijn vele soorten toiletfonteintjes, je hebt rechthoekige, ronde, halfronde, vierkante en vrijstaande vormen. Tevens heb je modellen die je in een hoek kan plaatsen en worden de leidingen aan het zicht onttrokken door het gebruik van een sifonkap . Omdat de WC ruimtes in Nederland niet al te groot zijn wordt er veel gebruik gemaakt van een hoekfontein of een ondiepe uitvoering die, door zijn geringe afmetingen, weinig plek vraagt. Veel fabrikanten waaronder Duravit en Laufen produceren dergelijke modellen maar hebben toch allemaal hun bijzonderheden, zoals wel of niet een kleine sifonkap of bijpassende fonteinkraan als optie.