Urinoir

1 tot 16 van 43

   

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
Van hoog naar laag sorteren
per pagina

1 tot 16 van 43

   

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Een urinoir is een soort toiletpot die oorspronkelijk gemaakt is voor op een herentoilet. Het idee was in het jaar 1880 al bedacht en werd veel later rond het jaar 1950 pas vernieuwd en aangepast naar het model zoals op dit moment min of meer in gebruik is. Een urinoir is alleen bedoelt om in te plassen. Meestal vind je een dergelijke rij van plasbakken in een bar, benzinepomp, restaurant of op festivals, kortom overal waar er eigenlijk sprake is van openbare toiletten. De handige plasbakken zijn meestal ook in veelvoud geplaatst zodat er meerdere mensen tegelijk hun boodschap kunnen doen. Dit voorkomt dat er lange rijen gaan ontstaan bij dergelijke drukbezochte toiletten en dat is een erg groot voordeel. De urinoirs zijn echter wel vaak van elkaar gescheiden en afgeschermd met een scheidingswand zodat er nog wel wat privacy is.


Oorspronkelijk is het urinoir dus voor heren bedacht en dat is dan ook de toepassing die het meeste terug te vinden is. Toch zijn er in de loop der tijd ook enkele damesurinoirs op de markt verschenen. Deze modellen hebben in een aantal gevallen ook hun weg naar de markt weten te vinden en zijn in een aantal openbare gebouwen in Nederland ook geïnstalleerd. Ook hier is de basisgedachte dat men de tijd dat de vrouw van het toilet gebruik moet maken, wil inkorten. Dit voorkomt het ontstaan van lange wachttijden en wellicht kan er tevens bespaart worden op het aantal toiletten als de gebruiksperiode wordt ingekort.

 

Urinoir merken

 

Sinds enkele jaren is het urinoir ook in opkomst als toepassing voor in de toilet van de eigen woning. Deze wordt dan veelal samen met een wandcloset in dezelfde toiletruimte gemonteerd, wel is hier iets meer ruimte voor noodzakelijk dan het gemiddelde Nederlandse toilet van 100x100cm maar omdat een urinoir voor in de privé woning slechts een gemiddelde diepte heeft van 28cm, is een toiletbreedte vanaf 120cm eigenlijk al voldoende. Hiermee kan de al lang lopende discussie over het vraagstuk of de man nu staand of zittend moet plassen wellicht worden beëindigt, want door het installeren van een dergelijke plasbak is het verplicht gaan zitten om spetteren te voorkomen, ineens geen gesprekspunt meer. Fabrikanten zoals Duravit, Keramag en Laufen spelen hier handig op in door ook kleinere modellen, passend binnen een sanitair serie, te ontwerpen die door hun afmetingen perfect in een toiletruimte passen. Andere marken die Sani-bouw op dit meoment in het assortiment voert zijn Gustavsberg, Jika, Sphinx, Villeroy & Boch en Ideal Standard.

 

Vormen

 

De vormen van urinoirs kunnen heel verschillend zijn. Je hebt ze bijvoorbeeld in een ronde vorm, een vierkante vorm maar ook in een ovale vorm. De ovale vorm lijkt de vorm te zijn die het beste bij de aard van het gebruik past. Deze voorkomt dat men te ver af staat en lijkt ook naar je toe te komen wat het gebruik vergemakkelijkt. Natuurlijk is er ook in deze categorie sprake van spraakmakend design, het Kiss Urinoir is hier een uitstekend voorbeeld van. De uitvoering laat zich het beste omschrijven als de Tongue afbeelding van de Rolling Stones maar dan zonder de uitstekende tong. Deze plasbak is dan ook vormgegeven als een geopende mond met felrode lippen en wordt daarmee gekenmerkt door een fraai maar ook een uitdagend design.