Douchemengkraan

1 tot 16 van 158

   

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Van hoog naar laag sorteren
per pagina

1 tot 16 van 158

   

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Op het eerste gezicht lijkt een douchemengkraan een niet al te belangrijke onderdeel van de douche. Als men daar echter even over nadenkt volgt al gauw de conclusie dat douchekranen een significant onderdeel uitmaken van het bieden van comfort en design in de badkamer, en de douche in het bijzonder. Naast de min of meer standaard vormen van een douchemengkraan zoals de basisseries die de fabrikanten Hansa en Damixa onder andere in het assortiment hebben zijn er ook veel modellen die onderdeel uit maken van series van designkranen. Bijvoorbeeld Axor Citterio, Carlton of Bouroullec, maar ook Hansa en Villeroy & Boch zijn een aantal van de merken die designkranen voor de wastafel veelal combineren met het toevoegen van een bijpassende design douchemengkraan. Dit wordt eigenlijk ook altijd doorgetrokken naar een mengkraan voor het bad zodat de volledige badkamer kan worden voorzien van designkranen uit dezelfde reeks. De thermostatische douchemengkraan vormt hier echter een uitzondering op, door de specifieke fabricage eisen is het vaak niet mogelijk om af te wijken van de cilinderachtige vorm van de douchekraan met een min of meer standaard diametermaat. Hierdoor is er vaak geen designuitvoering van een opbouw douchethermostaatkraan beschikbaar.

 

De inbouw- en opbouw douchemengkraan

 

Een veel gemaakte keuze is de opbouw douchemengkraan die met een standaard hart op hart afstand van 15cm eenvoudig op de aanwezige muuraansluiting kan worden geschroefd. Soms is er, in oudere woningen, nog een vroeger type muuraansluiting aanwezig met een hart op hart afstand van 12cm. Hiervoor zijn ook nog diverse douchemengkranen in de webshop van Sani-bouw beschikbaar, u vindt deze eenvoudig door in de webshop te zoeken op 12cm. De niet thermostatische douchemengkranen zijn in twee uitvoeringen beschikbaar, als model met ééngreepsbediening of met twee draaiknoppen links en rechts. Naast de opbouw douchemengkraan is het ook mogelijk om een inbouwmengkraan te plaatsen. Een dergelijke inbouwkraan is veelal het begin van een leidingsysteem in de muur naar een hoofddouche eventueel regendouche of zelfs zijdouches, die middels een geschikte omstelling allemaal separaat bedient kunnen worden. Vindt u een inbouwkraan voor in de douche gewoon mooi maar wilt u niet teveel werk er aan besteden, dan is een muuraansluiting voor het aansluiten van een normale glijstang met douchekop ook mogelijk. Bij een inbouwmengkraan ontstaat ook het voordeel dat er vaak wel een thermostatische kraanuitvoering beschikbaar is, zodat het design van de kranenserie ook terug kan komen in de douchecabine of inloopdouche.

 

Voordelen thermostatische douchemengkranen

 

Dit betreft zowel het comfort alsook de veiligheid. Het comfort omdat een thermostaatkraan er zelf voor zorgt dat de uitstroom temperatuur van het water gelijk blijft aan de ingestelde waarde van de temperatuurknop. Kleine schommelingen in de aanvoertemperatuur, bijvoorbeeld als er elders iemand anders water aftapt, worden door de kraan zelf gecorrigeerd. Natuurlijk zit hier een limiet bij, als het warme water te sterkt in temperatuur terugvalt kan ook deze kraan het niet de ingestelde waarde vasthouden. Het tweede punt is veiligheid, doordat er een blokkade is aangebracht op de temperatuurknop, kan de gebruiker niet zonder extra handeling de thermostatische douchemengkraan boven de 38° uitdraaien. Een dergelijke voorziening voorkomt dat, bij gebruik door (klein)kinderen, de temperatuur per ongeluk - bijvoorbeeld door de knop te verwisselen bij het uitdraaien - enorm oploopt en tot verbrandingen kan leiden.