HET ONTWERPEN VAN EEN INLOOPDOUCHE VOOR DE BADKAMER

De inloopdouche

Ontwerp inloopdouche met een muurtjeMisschien is het al of niet opnemen van een inloopdouche in het badkamerontwerp wel het meest besproken onderwerp bij het plannen van een nieuwe badkamer of een rigoureuze verbouwing hiervan. De tegenstanders van een inloopdouche zien het spatwater, dat soms tot net buiten de glazen douchewand of het betegelde muurtje valt, als een argument om vooral geen open douche te plaatsen. Ook de gedachte dat na het uitzetten van de douche het als snel koud wordt, omdat de warmte van het douchewater zich niet in de douchecabine kan ophopen, is een vaak aangevoerd argument om voor een gewone douchecabine te kiezen. De voorstanders geven juist aan dat het wegvegen van het spatwater na het douchen, zeker in combinatie met een betegelde inloopdouchewand, vele malen minder werk is dan het afdrogen van een hele glazen douchcabine na gebruik. En het temperatuurverschil slechts kortstondig ervaren wordt waarbij er ook bij het verlaten van een douchecabine nog sprake is van een ‘warm naar koud’ situatie.

 

Een ontwerp is meer flexibel met een inloopdouche

In zekere zin is de kop boven deze alinea zeker waar, natuurlijk is er altijd sprake van een minimale maatvoering die noodzakelijk is om gewoon onder de douche te kunnen staan maar met slechts één zijwand is de in te tekenen maat toch ietwat flexibeler. Alhoewel de douchecabine, met of zonder douchebak, ook inmiddels in heel veel verschillende maatvoeringen geleverd kan worden, is de vormgeving ervan toch een, min of meer, vast gegeven. Bij de grotere badkamers echt geen probleem maar bij een kleine badkamer is juist het beschikken over de flexibiliteit van de inloopdouche, vaak de sleutel tot een goed passend badkamerontwerp dat ook het maximale uit de ruimte weet te halen. Zeker als we daarbij gebruik kunnen maken van een betegelde zijwand, onder die omstandigheden bij een kleine badkamer ook vaak met een knik, die op iedere positie en in elke lengte of knikgraad geplaatst kan worden. Omdat een dergelijk geconstrueerde open douche ook vaak een ‘aanknopingspunt’ oplevert, voor het plaatsen van een inbouwreservoir of soms een bouwkundige verbinding kan maken met het ligbad, creëert het ook vaak een samenhang tussen de diverse badkamerelementen in het ontwerp. In de online badkamershowroom is de - Kleine badkamer met inloopdouche - opgenomen die die exact in het design weergeeft.

Ontwerp inloopdouche

Glazen douchecabine of open douche

Ook bij het gebruik van een glazen zijwand om de inloopdouche af te schermen bestaat er dezelfde flexibiliteit. Indien men geen douchebak gebruikt maar de glazen douchewand direct op de tegels plaatst, is de montageplek geheel zelf te bepalen. Ook zijn er modellen die beschikken over een glazen zijwand met een verkort vast gedeelte en een scharnierend uiteinde, zodat deze minder ruimte inneemt maar toch zo veel mogelijk spatwater buiten de open douche kan voorkomen. Flexibiliteit is echter niet voor ieder badkamerontwerp dusdanig van belang dat men daarvoor de voorkeuren zou moeten herzien. Als men vertrouwd is met een douchecabine en deze graag in de badkamer wil hebben dan is ook dit in de indeling te realiseren. Ook in een moderne badkamer is een open douche niet altijd een must, een douchcabine met strakke profielen in glanzend chroom en een glazen schuifdeur straalt ook de gewenste moderniteit uit. Een mogelijk design element kan zijn dat bij een minimalistisch badkamerontwerp de voorkeur uit gaat naar één glazen zijwand zonder opzichtige bevestigingsmiddelen. Alhoewel een douchecabine bij maatwerk ook bijna zonder profielen kan worden gemonteerd, zal dit altijd meer opvallend zijn dan die ene ‘zwevende’ glazen wand uit het ontwerp van de inloopdouche.


Gepubliceerd in: Douche nieuws