VIEGA WICU-GASBUIS PERSEN ZONDER STEUNHULS

Wicu buis, solderen of gewoon vertrouwd en betrouwbaar persen met Viega?

Viega Profipress G persfittingenSysteemfabrikant Viega maakt de keuze makkelijk met het nieuwe Kiwa Gastec certificaat voor zachtkoperen buizen. Die kunnen en mogen nu zonder steunhuls worden geperst. Viega is de eerste systeemleverancier die fittingen voor zachtkoperen buizen (R220) levert met een dergelijk Kiwa Gastec-certificaat. Het certificaat is afgegeven voor de Profipress G-fittingen van Viega. Met het certificaat volgens keuringseis KE 186 is het maken van gas persverbindingen dus zonder het gebruik van een steunhuls toegestaan. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de veel gebruikte koperen Wicu-buis. Het certificaat geldt voor de diameters 12 mm, 15 mm, 18 mm, 22 mm en 28 mm met een maximale werkdruk van 200 mbar. Naast aardgas is het tevens toegestaan de verbinding te gebruiken bij propaan en butaaninstallaties.

 

Persen steeds populairder

Het persen van gasleidingen was vooral mogelijk met behulp van de fittingen uit de Profipress serie bij het gebruik maken van de halfharde koperen buis. In de praktijk werd er daarom door heel veel gasinstallateurs eigenlijk vooral nog gesoldeerd bij het aanleggen van gasleidingen in de woning. Deze gesoldeerde verbindingen worden net als geperste verbindingen volgens de normen gezien als niet losneembare fittingen.

Viega Profipress persfittingen
Daarom mogen zij -in tegenstelling tot bijvoorbeeld knelkoppelingen wel worden weggewerkt. Dit was al van toepassing op de Profipress G-fitting in combinatie met de halfharde R-250 koperen buis en geldt nu ook voor de zachtkoperen (R220) buizen.

 

Profipress G

De Profipress G persfittingen van Viega lenen zich bij uitstek voor omgevingen waar hoge eisen worden gesteld aan veiligheid. Mede dankzij het SC-Contur en de dubbele persing is veiligheid met deze persfitting gewaarborgd. De fittingen worden in een duidelijk herkenbare gele verpakking geleverd - goed herkenbaar onder alle omstandigheden. Profpress G fittingen zijn eveneens toepasbaar met koperen buizen volgens NEN EN 1057 met kwaliteit zacht en halfhard. Voor de verwerking kan gebruik worden gemaakt van ate Viega persmachines. Met de persring kan zo ook onder een hoek van 90° worden gewerkt – handig voor het persen van buizen in bescheiden ruimten, zoals schachten en meterkasten.

 


Gepubliceerd in: Installatie materialen