STELRAD NOVELLO PANEELRADIATOREN

Sterad Novello.

Stelrad paneelradiatorDe omkaste ventielradiator waarbij het thermostatisch ventiel fabrieksmatig vooringesteld is in functie van de afmeting van de radiator. Dit bespaart u veel inregeltijd en geeft uw klant een optimaal debiet c.q. rendement.Reeds enige tijd stellen we vast dat er in Nederland een belangrijk trendwijziging aan de gang is. Daar waar men vroeger voornamelijk een basis compact radiator kocht, geeft men nu vaker de voorkeur aan een luxeuze versie zoals de Novello, een omkaste ventiel radiator.
De voordelen zijn divers: vanuit een esthetisch standpunt heeft de klant niet langer een stalen stijgbuis aan de buitenzijde van zijn radiator. Deze wordt bij de Stelrad Novello netjes in de omkasting weggewerkt. Ecologisch en economisch gaat de klant er ook sterk op vooruit. Zeer recentelijk heeft Stelrad beslist om de Novello uit te rusten met een vooringesteld thermostatisch ventiel. Gezien de alsmaar stijgende energiekosten is een optimale hydraulische afstelling van de verwarmingsinstallatie is zeer belangrijk.

 

Een praktijkgerichte oplossing bestaat eruit door de radiatoren vanuit de fabriek reeds een KV-vooringesteld ventiel mee te geven. Het principe is relatief eenvoudig: het ventiel zorgt er bij een gegeven drukverschil voor dat de juiste hoeveelheid warm water of massastroom door de radiator stroomt. Door de goede voorinstelling van het ventiel wordt de nominale warmte-afgifte van de radiator benaderd. De ventielen in de Stelrad Novello zijn immers zo afgesteld dat het debiet door de radiator gelijk is, of iets hoger ligt dan bij het nominale debiet. Met een minimum aan extra debiet geeft de verwarming voldoende tot iets meer vermogen en wordt de nominale of ideale situatie benaderd. Het verder verhogen van het debiet, zoals bij een niet ingeregeld ventiel, levert relatief weinig extra vermogen. Het zou er trouwens de oorzaak van kunnen zijn dat andere radiatoren onvoldoende warm water krijgen en de ruimte dus niet meer voldoende kunnen opwarmen.

 

Heimeier radiatorventiel

Omdat de radiatorafmetingen niet oneindig variëren is de fabrieksmatige voorinstelling mogelijk. Om zeker te zijn dat ook kleinere type radiatoren met lage warmte-afgifte en beperkte waterinhoud optimaal kunnen afgesteld worden heeft Stelrad gekozen voor twee ventielen van Heimeier:

• Een fijnregelbaar ventiel (Heimeier 4361 met gele dop) speciaal voor kleine radiatoren
• Een standaard ventiel (Heimeier 4360) met vier verschillende voorinstellingen (rood, blauw, wit, en zwart) voor normale tot grote radiatoren.

 

Bovendien zijn de Stelrad ventielen traploos (met verlopen gleuf) waardoor de massastroom zeer nauwkeurig kan ingeregeld worden en er een verminderde storingsgevoeligheid is. Dit in tegenstelling tot andere ventielen waarbij een nauwkeurige inregeling moeilijk of onmogelijk is en die door verontreinigingen in het water (bijvoorbeeld kalk) dichtslibben, wat een slechte werking van het ventiel en een onvolledige verwarming van de radiator tot gevolg heeft. Wanneer er bovendien rekening wordt gehouden met het verbruik van de pomp, dan is er in een verwarming systeem met vanuit de fabriek ingestelde ventielen nog een extra besparing tot 20% mogelijk op de elektrische energie van de pomp.


Gepubliceerd in: Installatie materialen