LAUFEN SAPHIRKERAMIK, HOW DO THEY DO IT?

Laufen Saphirkeramik

Laufen SaphirKeramik sanitairHet Zwitserse bedrijf Laufen presenteerde tijdens de Salone del Mobile de (voorlopige) grenzen van haar SaphirKeramik technologie die, vanwege de uitzonderlijke materiaaleigenschappen, ten tijde van de introductie in 2012 voor een revolutie in de badkamerwereld zorgde. SaphirKeramik maakt de creatie van flinterdunne maar uiterst sterke wanden en strakke bochtstralen van slechts 1 tot 2 mm mogelijk. Met dit slanke profiel ontstaat een verfijnde designtaal die meer gebaseerd is op vorm en lijn, een taal die perfect past bij eigentijds architectonisch design. SaphirKeramik ontleent zijn kracht aan Korund, een kleurloos mineraal dat gevonden wordt in saffieren. Dit materiaal is niet alleen hard maar heeft een buigsterkte die gelijk is aan die van staal.
 
Laufen SaphirKeramik

Bij een dergelijk nieuw materiaal hoort ook het verkennen van de grenzen op het gebied van design en productie. Laufen geeft ontwerpers dan ook graag de onbegrensde vrijheid om te experimenteren en te innoveren. Geen spelregels, enkel een ecologisch materiaal dat zeer verfijnde, elegante en minimalistische lijnen mogelijk maakt. In deze fase van het verkennen van de mogelijkheden van SaphirKeramik, werkt Laufen samen met twee zeer innovatieve ontwerpers, Konstantin Grcic en Toan Nguyen.

 

Konstantin Grcic heeft een reeks ontwerpen voor ogen die zich richten op de kenmerken van maatwerk vanuit een industriële productie. De ontwerpen die hij heeft bedacht leggen een uitzonderlijke nadruk op het detail, met vormen die functies, patronen of structuren suggereren. Grcic ’s wastafels bevatten combinaties van rechthoekige en ronde elementen die variëren in afmetingen en aan de bovenzijde voorzien zijn van versieringen in geometrische ritmes. Daarbij maakt hij heel subtiel gebruik van het minimaliseren van materiaal zoals dat enkel mogelijk is met Laufen SaphirKeramik.

Laufen SaphirKeramik wastafel
 
Toan Nguyen's 'klassieke' wasbak is een ontwerp met een meer traditionele esthetiek, die echter nog steeds ver afwijkt van de gebruikelijke ontwerpen. De extreem dunne, delicate verhoudingen van het ontwerp, waardoor het vanuit sommige hoeken bijna tweedimensionaal oogt, hebben bijna iets magisch. Hij herdefinieert de grenzen en de alternatieve functies die een wastafel normaliter heeft, door het produceren van een object dat is vormgegeven met een beweging in gedachten.


Gepubliceerd in: Sanitair nieuws