HET ONTWERPEN VAN EEN KLASSIEKE BADKAMER

De klassieke badkamer

Klassieke badkamer ontwerpenAls je er goed over nadenkt is het maken van een ontwerp voor een klassieke badkamer een begrip dat eigenlijk veel meer verschillende stijlen kan bevatten. Denkt men hierbij aan badruimtes zoals deze waren in de oudheid, met een betegeling van wanden en vloeren die vooral bestaat uit tegels en mozaïek uit natuursteen? Of loopt het stijlbegrip zover door dat zelfs de badkamers die ontworpen zijn in de Victoriaanse periode, de klassieke Engelse badruimtes, hier ook onder vallen. Wel duidelijk lijkt me dat een retro badkamer, met oranje gekleurde wandtegels, groen getinte vloertegels of de stijl van Metro wandtegeltjes met hun afgeschuinde uiteinden, buiten deze periode van de antieke badkamerstijl valt. In ieder geval zal het begrip, het ontwerpen van een klassieke badkamer, voor een ieder ook een andere betekenis hebben.

Klassiek badkamer meubel
 
 
 
 

Het vormgeven van traditionele klassieke badkamers

Zoals bij de meeste ontwerpen spelen de wandtegels en de vloertegels een enorm grote rol bij het creëren van de juiste sfeer en uitstraling. Bij een klassieke badruimte uit de Romeinse, Griekse of Turkse oudheid werden bijna zonder uitzondering tegels uit natuursteen gebruikt. Een eeuwenoud product met een bijna onaantastbaar lange levensduur, die het product weliswaar laat verouderen maar tegelijkertijd ook het natuursteen verrijkt en in schoonheid laat toenemen. De vele kleuren en de verschillende natuurlijke aders geven ieder stuk, en daarmee de klassieke badkamer, een uniek uiterlijk. De mogelijkheden van het ontwerpen van een betegeling zijn net zo divers als het product zelf, het aanbrengen van wandtegels of mozaïeken tot plafondhoogte in de douchecabine of achter het badmeubel terwijl er op de overige wanden stucwerk wordt aangebracht is slechts één voorbeeld. De natuurstenen wand- en vloertegels kunnen daarbij in de tinten Bottocino of andere beige tinten worden uitgevoerd terwijl ook het stucwerk wit of licht (warm) getint kan zijn. Maar ook het aanbrengen van een lambrisering met grote natuurstenen platen of juist in 10x10cm getrommeld marmer in combinatie met een hogere betegeling rondom een vrijstaand bad en douche kan een prima ontwerp optie zijn om een badkamer een antieke uitstraling mee te geven.

 

Een meer moderne klassieke badkamer

De bovengenoemde ontwerpstijl van het aanbrengen van tegels in combinatie met stucwerk zie je ook terug bij de Victoriaanse badkamerstijlen. De betegeling kan nog steeds van natuursteen zijn maar dit blijft, qua stijl, dan toch wat ‘hangen’ in de uitstraling van de vroegere periodes. Juist door het kiezen voor keramische tegels ontstaat er een modernisering in de badruimte of toilet die nog steeds de stijl vasthoudt, maar deze ook wat vernieuwends meegeeft. Wandtegels in een meer donkerbruine kleur of juist de vloertegels in deze tint en de wanden met een stucwerk in lichtere bruine kleuren zorgen voor de aansprekende victoriaanse stijl. Door het toevoegen van een vrijstaand bad, wat ook prima past in de wat kleinere badkamer, wordt de stijl verder versterkt. Het spelen met kleuren is één van de grote voordelen van het ontwerpen van badruimtes in 3D. Een dergelijke badruimte kan namelijk ook perfect met stucwerk in zachte, ietwat matte, grijstinten worden gemaakt. Een kleur uit een wat latere periode die echter in combinatie met marmer Gris of andere grijs natuursteen tinten weer perfect terug gehaald kan worden naar het verleden. Met een gratis 3D badkamer ontwerp van Sani-bouw is het mogelijk om in een flits de kleuren te wisselen en met goede impressies ervoor te zorgen dat u uiteindelijk naar de voor u perfecte badkamer aan het kijken bent.


Gepubliceerd in: Diversen