EEN COMFORTABELE BADKAMER VOOR ELKE LEEFTIJD

De levensloop bestendige badkamer

drempelloze inloopdoucheModerne en bijdetijdse badkamer ontwerpen plaatsen de gebruikers in het centrum en houden bij iedere stap rekening met hun behoeftes en omstandigheden. Iedereen moet zich in de badkamer comfortabel voelen terwijl deze tegelijkertijd ontworpen moet zijn om comfort te bieden aan alle gebruikers, ongeacht de leeftijd. Dat is de reden waarom bij het ontwerpen van badkamers, het uitkiezen van het sanitair en de andere badkamerproducten, er verder gekeken moet worden dan enkel de vraag of het een fraai en aantrekkelijk product is. Het dient in ieder geval ook bruikbaar, en in een aantal gevallen zelfs ondersteunend te zijn, aan elke generatie. Toegankelijkheid is slechts één kant van de medaille, functionele producten die het leven op elke leeftijd makkelijker maken is de andere. Maar wat is waard om veel aandacht aan te besteden en zou kunnen bijdragen aan het ontstaan van een comfortabele en levensloopbestendige badkamer?

 

Het begint écht met een goed badkamerontwerp en vakkennis

Voorwaarde voor elke (levensloopbestendige) badkamer is een goed badkamerontwerp en een vakkundige badkamerspecialist die kennis heeft van de beschikbare producten en hun toepassingen. De indeling omvat een duidelijke architectuur en voldoende ruimte om te bewegen. Als het een kleine badkamer betreft kan er in eerste instantie nog worden gekeken naar uitbreidingsmogelijkheden door een (gedeelte) van een andere kamer aan de badruimte toe te voegen. Mocht dat niet mogelijk zijn dan dient de indeling en het gebruik van het juiste sanitair een sterkere focus op het zoveel als mogelijk behouden van de bewegingsruimte te krijgen. Met dit fundamentele werk gedaan is de comfortabele levensloopbestendige badkamer eenvoudig te realiseren en niet alleen in de context van een nieuw gebouw, maar ook als deel van een renovatie. De technologie is reeds beschikbaar en de vormgeving van sanitaire producten is gevarieerd.

 

Een bad of een douche

Eén van de eerste vragen bij het ontwerpen van badkamers is vaak: een douche of een bad? In termen van comfort is deze cruciale vraag snel en duidelijk te beantwoorden, beide. Voor een bad én een douche zou men, indien mogelijk, ruimte moeten laten omdat deze beide voor elke generatie en levensomstandigheden veel comfort brengen. Voor kinderen is het ligbad bijvoorbeeld de klassieke plek om te wassen en om te spelen. Volwassenen maken weer gebruik van het bad voor ontspanning of als ondersteuning in geval van ziekte. Andere familieleden hebben echter weer behoefte aan een krachtige douche in de ochtend als een stimulerend middel op de dag te kunnen opstarten. Voor de gebruiker op leeftijd is de toegankelijkheid van de douche dan weer een belangrijk punt. Een barrièrevrije toegang op vloerniveau, die niet alleen het gevoel van ruimte ten goede komt, is dan ook zeker een investering in de toekomst. Ook het nadenken over de juiste badkameraccessoires, bijvoorbeeld in de vorm van een opklapbaar douchezitje of een betegelde zitbank in de douche, zijn in de ontwerpfase van belang. Zowel opklapbare douchezitjes alsook muurbeugels en handgrepen kunnen in deze fase nog discreet geïntegreerd worden en volledig opgenomen worden in de stijl van de badruimte. Het is zelfs zinvol om handgrepen aan te brengen in de douche en ook bij het bad, zodat zowel jong en oud hier op een veilige manier gebruik van kunnen maken. Daarnaast zijn handgrepen in de douche weer te combineren met een glijstang en een handdouche zodat beide producten geïntegreerd kunnen worden.

In hoogte verstelbaar wandcloset
 

De zithoogte van de WC

Een ander punt tijdens het badkamer ontwerpen is de plaatsing van het toilet. Op de verdieping is niet altijd een aparte ruimte beschikbaar zodat deze veelal wordt opgenomen in de badkamer. Door het afsluiten met een schuifdeur of een draaideur met een decor of gezandstraald glas maakt u in de badruimte een eigen separate toiletruimte. Privacy en comfort zijn hierbij de winstpunten. Bij een toilet hoort ook altijd een ideale hoogte en die is per generatie dan ook vaak verschillend. De vraag van de montagehoogte van het toilet heeft echter grote invloed op het gebruiksgemak. Bijvoorbeeld kinderen kunnen er makkelijker gebruik van maken als het toilet lager hangt. Volwassenen en ouderen in het bijzonder zullen genieten van een hogere zitpositie, want daarmee is het opstaan makkelijker. Deze aspecten zijn opgenomen in de productontwikkeling. De fabrikant Viega, bijvoorbeeld, biedt een WC-model, dat zich aanpast aan de individuele zithoogte. Druk gewoon op een knop en de toiletpot laat zich tot acht centimeter omhoog of omlaag verplaatsen.

Digitale badmengkraan
 
 
 
 

Intelligente badproducten

In het algemeen, en dit geldt niet alleen voor een comfort badkamer, moet het sanitair en de andere producten die in het badkamerontwerp worden opgenomen, waarde toevoegen en daarmee het leven gemakkelijker maken. Het mag technisch geavanceerd zijn maar dient tegelijkertijd wel eenvoudig te gebruiken zijn. Zoals elektronisch gestuurde badkranen die waken over de juiste temperatuur van het water en automatisch de watertoevoer stoppen op het gevraagde vulniveau. Een comfortabele badkamer is een combinatie van bewegingsruimte met ergonomische producten die zich aanpassen aan elke situatie in het leven. Door zowel functionele als design georiënteerde sanitaire voorzieningen, wordt de badkamer omgetoverd tot een comfortabele oase voor alle leeftijden.

Tip: Ter voorbereiding op het achteraf monteren van handgrepen en andere producten waarvoor boren in de wand noodzakelijk is. Fotografeer alle wanden met de aangelegde leidingen nog in het zicht zodat u later makkelijk kunt bepalen waar u veilig kunt boren.

 


Gepubliceerd in: Diversen