DUURZAAM BOUWEN EN WATER BESPAREN

Wisa

Wisa boosterGemiddeld wordt er in Nederland door één persoon circa 37,5 liter water per etmaal verbruikt. Een groot gedeelte hiervan komt voort uit het toiletgebruik zowel thuis als in kantoren, hotels en scholen. Eigenaren en gebruikers willen deze objecten graag uitgevoerd hebben met een duurzaamheids kenmerk. Om deze duurzaamheidslabels te mogen gebruiken moeten de technische installaties in deze gebouwen voldoen aan bepaalde eisen. Deze eisen zijn bijvoorbeeld vastgelegd door Breeam, GreenCalc, GPR-Gebouw, Eco-Quantum en LEED. Eén van die eisen stelt bijvoorbeeld dat een closetcombinatie zo moet zijn afgesteld dat deze met maximaal zes liter spoelt.

 

Tijdens de ISH 2013 heeft Wisa een aantal nieuwe inbouwreservoirs geïntroduceerd die aansluiten bij Wisa Water Saving Technology (WST). Om in te spelen op de wens om gebouwen uit te voeren met duurzame installaties, is door Wisa de XS 4L Dual Flush en de XS 6L Dual Flush inbouwreservoir ontwikkeld.

 

Wisa inbouwreservoirHet standaard XS WC Front inbouwreservoir van Wisa is voorzien van de mogelijk om het spoelvolume te vergroten naar 7,5 liter. Met dit spoelvolume, of de mogelijkheid daartoe, voldoe je niet aan de richtlijnen voor het duurzaamheidskenmerk. De XS 4L spoelt met maximaal 4 liter bij de grote spoeling en 2 liter bij de kleine spoeling en de XS 6L is zo afgesteld dat er met maximaal zes en drie liter kan worden gespoeld. Hiermee is de maximale spoelcapaciteit gegarandeerd tot maximaal zes liter en daarmee binnen de norm.

 

Omdat in Nederland de binnenriolering is afgestemd op traditionele reservoirs die spoelen met gemiddeld negen liter water en er minder water door de leidingen stroomt omdat in veel gevallen het hemelwater wordt afgekoppeld, is het noodzakelijk om ook afvoerzijdig de juiste producten toe te passen. Alle componenten (reservoir, wandcloset en riolering) van het spoelsysteem dienen op elkaar te worden afgestemd.

 

Bij toepassing van toiletsystemen die spoelen met vier liter water, dient men gebruik te maken van een stroomvergroter (booster) om aan de ontwerprichtlijnen te voldoen. Afhankelijk van de toepassing kunt u kiezen voor een veertien of achttien liter booster. Het afvalwater komt bij deze systemen in een buffervat. Wanneer de booster vol is wordt de buffer door natuurlijke hevelwerking leeggezogen. Het afvalwater wordt zo met hoge snelheid naar het hoofdriool getransporteerd. Dit voorkomt dat leidingen verstopt raken bij gebruik van laagvolume spoelreservoirs.

 

Voor de bediening van Wisa XS reservoirs kunt u kiezen uit een breed assortiment hoogwaardige bedieningspanelen. De nieuwe XS 4L is de vervanger voor het aloude 4L Quadro reservoir.


Gepubliceerd in: Installatie materialen