BETTELUX SHAPE BADKAMER ONTWERP IN ZIJN PUURSTE VORM

BetteLux Shape

BetteLux ShapeBette ontwerpt BetteLux Shape, met een focus op de pure vorm van bad en wastafel objecten die ondersteund worden door een stalen frame. BetteLux Shape is een nieuw badkamer concept gemaakt uit staal en emaille dat dingen van binnenuit verandert door het kiezen van een nieuwe aanpak voor de vormgeving van wastafels en baden. In de architectuur zijn skeletconstructies de hoogtepunten van het moderne gebouw. In het interieur zijn er slechts enkele materialen die een dergelijke radicale constructie, zoals bij de BetteLux Shape, mogelijk maken. In plaats van de wastafel en het bad als een badkamerobject te zien neemt het technische ontwerp, in de vorm van een stalen frame, hier een podiumplek in. Niet alleen voegen ze kleur en designwaarde toe, het heeft ook daadwerkelijk een functie: het ondersteunt het bad en de wastafel aan de hand van "vorm volgt functie".

 

Het toevoegen van kleuraccenten met het frame

De stalen frames presenteren het bad en de wastafel van BetteLux Shape niet alleen in hun puurste vorm maar voegen ook ontwerp opties toe vanuit een goed doordacht kleurconcept. Het gepoedercoate support frame is verkrijgbaar in verschillende kleuraccenten terwijl het bad zelf voorlopig verkrijgbaar is in zwart en wit. Met het gekleurde frame lijkt het bad, dat ontworpen is door Dominik Tesseraux, echter al voldoende functionele uitstraling uit deze uitwendige draagstructuur te verkrijgen.
 
BetteLux Shape bad en wastafel

Een goed doordacht concept

Het in Delbrück gevestigde Bette is een, in staal en emaille voor de badkamer en douche gespecialiseerd bedrijf, dat het oorspronkelijke idee van een bad in een frame heeft doorontwikkeld tot een inrichtingsconcept. Rond deze kern werd een assortiment van aanvullende producten ontwikkeld waarbij er door het toevoegen van wastafels en diverse nuttige accessoires er een coherente en uniforme vormgeving voor in de badkamer ontstond. Naast het ontwerp van een vrijstaand bad en wastafel, bevat het badkamerontwerp van BetteLux Shape ook een staande spiegel, een kruk (die ook kan worden gebruikt als een bijzettafel) en een handdoekhouder voor aan de wand waaraan diverse schappen kunnen worden toegevoegd. Managing Director Thilo C. Pahl: "Het stalen frame past perfect bij onze voorkeurmaterialen van staal en emaille, en bij onze gedachten van het creëren van een product dat indruk maakt zonder dat het uit maakt vanuit welke hoek je er naar kijkt. BetteLux Shape kan worden gebruikt in de royale badkamer maar ook in open badkamer ontwerpen zoals de en-suite. De zichtbare structuur is geschikt voor elke moderne woonomgeving, niet alleen voor een loft." Het bad won overigens de Design Plus Award 2015 op de ISH.

 

Het is het materiaal dat het mogelijk maakt

Het composietmateriaal staal en emaille past perfect bij dit type constructie omdat het, ondanks de dunheid, zeer stabiel is. De constructie is een definitie van alles wat staal met emaille samensmelt: de stabiliteit laat het toe om een elegante vorm en perfectie tot in het kleinste detail te creëren. Dit alles is nu zichtbaar, zowel aan de buitenkant alsook aan de binnenkant, want het emaille van Bette levert een vlekkeloze oppervlakte aan beide zijden. De badrand heeft een dikte van slechts acht millimeter, die het bad in combinatie met het frame een minimalistisch uiterlijk geeft. Het is als een bad dat drijft in het stalen frame, alles is zichtbaar.
 
BetteLux Shape meubel

Een nieuw type overloopsysteem

Het ontwerpprincipe van het ingelijste BetteLux Shape bad is elegant, maar ook volledig open. Het is geëmailleerd aan alle kanten, die geen ruimte voor oppervlakte compromissen toestaat en dat betekent ook dat de functionele toebehoren ook moeten voldoen aan strenge esthetische eisen. Dit eiste een nieuwe waterafvoer en overloop oplossing. Een bad van dit type kan geen zichtbare overloop gemonteerd hebben, dat is de reden waarom er een geheel nieuw systeem werd ontwikkeld in samenwerking met het in afvoertechniek gespecialiseerde Viega. Zelfs zonder een gat aan de zijkant voor de overloop, die normaliter voorkomt dat het bad overloopt en het water in de badkamer terechtkomt. Hiertoe wordt de waterkolom in het bad voortdurend elektronisch bewaakt en als het waterniveau boven een bepaald niveau uitkomt, opent een klep de afvoer gedurende 15 seconden. Dit regelt permanent het niveau waarop het bad gevuld kan worden. Het nieuwe type systeem is geïnstalleerd onder het bad in een aluminium behuizing in een bijpassende kleur. Er is zelfs gedacht aan een back-up batterij die ervoor zorgt dat stroomonderbrekingen veilig kunnen worden overbrugd. Dat sluit aan bij de perfectie tot in het detail die Bette met het ontwerpen en produceren van de BetteLux Shape badkamerobjecten in een frame continue voor ogen heeft.


Gepubliceerd in: Baden en whirlpools, Sanitair nieuws