BESPAAR VELE LITERS WATER PER DAG MET MODERNE SPOELTECHTNIEK

Moderne oplossingen besparen op een slimme manier tot 50 liter water per dag

Geberit efficiënt met waterIeder levend zoogdier op deze planeet heeft zoet water nodig om te kunnen overleven Toch is drinkwater is op onze planeet niet overal evenveel aanwezig. In sommige landen is het tekort aan water nijpend, en leidt het op dit moment al tot problemen. In Europa kennen we, dankzij het relatief vriendelijke en natte klimaat in deze streken, die problemen niet. Bij ons is drinkwater zo veel voorhanden, dat we er zelfs onze wc’s mee doorspoelen. We staan er daarbij nauwelijks bij stil dat dat eigenlijk verspilling is van een kostbaar goed. Vijftig jaar geleden was het zo, dat een gemiddelde inwoner van Europa ongeveer 70 liter water per dag gebruikte, alleen om het toilet door te spoelen. Inmiddels worden we ons steeds meer bewust hoe belangrijk water eigenlijk is. Dankzij moderne sanitaire voorzieningen spoelen wij nu nog maar rond de 18 liter water per dag weg – een besparing van bijna 50 liter per persoon. Geberit heeft, als een van de meest vooruitstrevende bedrijven die sanitaire voorzieningen produceert, een leidende rol gespeeld in die ontwikkeling.

 

Waterbesparende opties

Nog maar relatief kort geleden, in de jaren ’60 van deze eeuw, was het gewoon om 12 liter water te gebruiken voor iedere spoeling. Toen Geberit de ‘stop-and-go’-spoelfunctie introduceerde op de Europese markt, kregen gebruikers de mogelijkheid om de hoeveelheid spoelwater per keer te bepalen. Ook is de capaciteit per spoeling steeds verder kunnen dalen. De stortbakken met 2-toets-bediening die Geberit al jaren lang levert, hebben een grote en kleine spoeling van 6 respectievelijk 3 liter: ruim genoeg om alle ontlasting goed door te spoelen. Deze afname van watervolumes gaan niet ten koste van de werking van het toilet. Dankzij ingenieuze oplossingen van Geberit is het hele spoelsysteem sterk verbeterd – van de vorm en oppervlakteafwerking van de pot tot de manier waarop de stortbak in verbinding staat met het keramiek, alles is afgestemd op een zo efficiënt mogelijke spoeling. Wettelijke richtlijnen hebben de afvoerleiding ook mee laten veranderen, om de riolering goed te laten doorstromen.

Geberit AquaClean douche-wc Sela

Moderne sanitaire voorzieningen

Deze ontwikkeling om meer water te besparen en zuiniger te spoelen zet alleen maar door. De opkomst van de douche-wc is daarvan een perfect voorbeeld. Deze hypermoderne wc’s, zoals de nieuwe AquaClean douche-wc van Geberit, gebruiken zowel water om de gebruiker op een uiterst hygiënische wijze te reinigen, als voor het doorspoelen van de ontlasting. Daarbij hoeft minder of zelfs helemaal geen toiletpapier gebruikt te worden. De vernieuwde vorm en spoelfunctie verbruikt nog een flinke hoeveelheid minder water dan op dit moment gebruikelijk is. Al met al dus een zeer zuinige, elegante en hygiënische oplossing voor in uw badkamer.

 


Gepubliceerd in: Installatie materialen