ALAPE SOUCOUPE DE DRAAGBARE WASTAFEL DOOR ANNE GEIER

Alape Soucoupe: Een studie naar een draagbaar en duurzame wastafel

Alape SoucoupeDe studie rondom prototype «Soucoupe» laat zien dat de functie van de badkamer zich niet hoeft te beperken tot de badkamerruimte zelf, en ook elders plaats kan vinden. «Soucoupe» is ontstaan uit een samenwerking tussen Alape en de jonge Berlijnse ontwerpster Anne Geier, wie voor haar afstudeerproject contact legde met Alape om haar visie om te zetten in realiteit; een wastafelmeubel dat voorzien is van een draagbare bowl, waarmee enkele liters water elders in het huis of appartement gebruikt kunnen worden voor de dagelijkse lichaamsverzorging. Het in staat zijn om water te gebruiken waar je wilt, betekent meer vrijheid. Vanwege de precisie, de dunne randen en het robuuste karakter gaf de jonge ontwerpster sterk de voorkeur aan Alape’s geglazuurde staal voor de uitvoering van haar prototype. Alape toont met deze studie aan voorop te willen lopen in innovatie en nieuwe denkbeelden.

 

Klassieke wastafel verrijkt met essentieel nieuwe functie

In de nazomer van 2014, was Anne Geier, toen nog Masterstudent product design aan de Berlijnse Weissensee School of Art, op zoek naar een bedrijf, die het prototype zou kunnen ontwikkelen, dat ze ontworpen had als onderdeel van haar proefschrift. Theoretisch gezien zou haar productidee uitgevoerd kunnen worden in beton, Corian of geglazuurd staal, maar tijdens de ontwerpfase gaf Geier de voorkeur aan geglazuurd staal vanwege de precisie van het materiaal in combinatie met het slanke maar toch robuuste karakter ervan. Een dergelijk prototype kon daarom alleen gefabriceerd worden binnen een professionele omgeving. De trainee industrieel ontwerper contacteerde daarop Alape in Goslar en al snel werd de mogelijkheid geboden haar design- en productidee te presenteren. Voor Alape een interessante samenwerking waarin zij de grenzen van de badkamer verder konden onderzoeken. In mei 2015 is het prototype «Soucoupe» gerealiseerd.

Alape Soucoupe wastafel

Soucoupe

Vertaald betekent «Soucoupe» schaal. Anne Geier legt uit waar het volgens haar allemaal omdraait: “Het gaat mij om het aanbieden van een wastafelmeubel, dat tevens voorzien is van een draagbare schaal, waarmee enkele liters water eenvoudig door het appartement of het huis gedragen kunnen worden. Ontspanningsrituelen, zoals het nemen van een stoombad voor het gezicht, een manicure of pedicure, het natscheren of het zittend uitvoeren van rituelen e.d., zijn hierdoor niet langer beperkt tot de badkamer, maar kunnen vrijwel overal in huis plaatsvinden. Grofweg gezegd is mijn designvisie gericht op het ondersteunen van de individuele- en nieuwe ontspanningsrituelen, die voor relaxmomenten thuis zorgen. Het in staat zijn om water te gebruiken waar je wilt, en niet langer gebonden zijn aan een vaste installatie, betekent meer vrijheid en stelt mensen in staat flexibel te leven. Dit is wat mij het meest fascineert.”

 

“Een essentieel onderdeel van het concept is het behouden van de reguliere functies van het wastafelmeubel in de badkamer. De draagbare bowl werkt hetzelfde als andere waskommen; als de bowl elders gebruikt wordt, blijft er een alledaagse wastafel over met een bijna vlak gevormde waskom. De functie blijft in alle gevallen behouden. Beiden vonden we dit idee fascinerend,” aldus Jürgen Kloss - Design en Production Manager bij Alape. “Het idee is goed, vooral omdat het een nieuwe benadering is. Met deze studie kunnen wij ons nu veel intenser toeleggen op functionaliteit.”
 
Alape Soucoupe door Anne Geier

Design

Het prototype is een aan de muur bevestigd geglazuurd stalen corpus met open zijkanten. Daarop is een hoge rechthoekige spiegel, de draagbare bowl en een in vorm gereduceerde watertap gepositioneerd. Decoratief achter de spiegel geplaatst is het (dien)blad te vinden, die bovenop de bowl geplaatst kan worden. Deze zorgt er niet alleen voor, dat water niet gemorst wordt bij het verplaatsen van de bowl, het komt ook goed van pas bij het vervoeren van accessoires. De ontwerper heeft bovendien een harmonieus kleurenconcept voor het gehele arrangement ontwikkeld: een wit wastafelmeubel gecombineerd met een subtiel gekleurde bowl voorzien van een (dien)blad in accentkleur.

 

Alape loopt al jaren voorop in badkamerinnovaties, zo komt de eerste uitstortgootsteen, de eerste industrieel vervaardigde inbouwwaskom en de eerste modulaire badkamermeubelserie van de hand van deze Duitse fabrikant. Met de studie «Soucoupe», welke een prototype zal blijven, toont Alape wederom aan constant bezig te zijn met nieuwe toepassingen van geglazuurd staal en innovatieve oplossingen rondom de badkamer.

 


Gepubliceerd in: Sanitair nieuws